HOME    AUCTIONS    SEARCH    BOOK FAIRS    CALENDAR    LINKS    PRESS RELEASES    ABOUT    CONTACT
AUCTIONS

First lot Previous lot Lot 730 from 987 Next lot Last lot
Lot nr:730
Book nr:32812
Author:[KAREL V]
Title:Pronkblad van een oorkonde
Town:Spanje
Publisher:
Year:ca. 1558
Description:Handschrift op perkament, één dubbel blad, bladgrootte: 35,6 x 25,5 cm, bladspiegel: 32,8 x 23,4 cm. Tekst in het Spaans, in donkerbruine inkt. Incipit: 'Don Carlos por la divina clemencia Emperador semper augusto rey de Alemania donna iohanna su madre y el mismo don Carlo por la gracia de Dios Reyes de Castilla de Leon de Aragon ...' Waarna een opsomming volgt van gebieden waarover Karel V heerste. Hierna een kleine gouden initiaal A, op een purperen achtergrond. 'Al nuestro Justicia mayor valor del nuestro consejo...', waarna de tekst afbreekt.
Linksboven is een grote initiaal "D" (17 x 16 cm), getekend in goudkleurige acantustakken, donkerblauwe achtergrond met gouden sterretjes. Centraal een wapenschild: linkerveld met 13 donkerblauwe bollen op een gouden achtergrond, rechterveld met een toren aan het water en twee hoorns, drie lelies, tegen een groene achtergrond. Gekroond door een helm.
Aan beide zijden van de tekst een groteske borduur met maskers in goud en grisaille.
In het onderste kwart van het blad een mooie miniatuur, mogelijk van een Franse kunstenaar. centraal een voorstelling van Keizer Karel in zijn gouden triomfwagen. De wagen wordt getrokken door twee eenhoorns en geduwd door een sater. De stoet wordt geleid door een hoornblazer. Vooraan op de wagen zit een geblinddoekte Cupido met pijl en boog. Naast de wagen loopt een verpersoonlijkte Caritas, aan haar hand een klein naakt jongetje, met een tros druiven in zijn hand (stelt Vruchtbaarheid en Overvloed voor). De vrijgevigheid van de keizer wordt verbeeld door een sater die een naakte man langs de weg wijn te drinken geeft. Op de achtergrond groene bomen, een blauwgrijs landschap en zwaluwen in de lucht.
Conditie: Sporen van een vouw in het midden, licht beduimeld in de marge, maar redelijk goed bewaard en met levendige kleuren. Enkele oude nota's op de keerzijde (onder andere vermelding van jaar 1607), in verschillende handschriften
Note:Beautiful illuminated charter with the arms of Charles V, Holy Roman Emperor. Below is a magnificent miniature showing Charles V in his unicorn triumph carriage
Price:€1400 - €1800
Sellingprice:€1500
Images:
Click to enlarge image Click to enlarge image Click to enlarge image Click to enlarge image Click to enlarge image
bid
First lot Previous lot ... 726 | 727 | 728 | 729 | 730 | 731 | 732 | 733 | 734 ... Next lot Last lot